இனி Facebook like or twitter follow-ல் பதிவு செய்தவர்கள் மட்டுமே அனைத்து Online Test களையும் எழுதமுடியும்.
Home » » RRB ASM MODEL PAPER

RRB ASM MODEL PAPER

Written By Raja Krishnan on Wednesday, February 16, 2011 | 16.2.11

RRB ASM MODEL PAPER

1. The bent-up length of rail used in front of nose of crossing which help in channelising the train wheels in their proper routes are known as:
(a) lead rail
(b) point rail
(c) wing rail
(d) splice rail
Ans:- C2. The point up to which the new railway track laid, at any time is called:
(a) terminal
(b) Station
(c) rail-head
(d) Base
Ans:- C
3. The good quality wood for sleeper is:
(a) Deodar
(b) Sheesham
(c) Teak
(d) Sal
Ans:- C
4. Generally the life of wooden sleepers is taken as:
(a) 2 to 3 years
(b) 12 to 15 years
(c) 35 to 50 years
(d) 5 to 8 years
Ans:- B
5. The gradual or tapered widening of the flange way which is formed by bending and splaying the end of check rail or wing rail away from the gauge line is known as:
(a) Flare
(b) Toe
(c) Heel
(d) Loop
Ans:- A
6. The minimum height of embankment above the highest flood mark in the area should be:
(a) zero cm
(b) 30 cm
(c) 100 cm
(d) 60 cm
Ans:- D
7. The recommended depth of ballast cushion on a curved portion of a track is provided under the …….. edge of the sleeper.
(a) upper
(b) middle
(c) inner
(d) outer
Ans:- C
8. An outward slope provided on the tread of the wheel is:
(a) 1 in 5
(b) 1 in 10
(c) 1 in 20
(d) 1 in 25
Ans:- C
9. The granular material spread on the formation of a railway track for the sleepers to rest upon is known as:
(a) anchors
(b) ballast
(c) subgrade
(d) chairs
Ans:- B
10. Bone shaped section of fish plate is commonly used for connecting:
(a) double headed rails
(b) flat footed rails
(c) bull headed rails
(d) all above are correct
Ans:- B
11. The members laid transversely under the rails for supporting and fixing them at the gauge distance apart are known as:
(a) fastenings
(b) sleepers
(c) ballast
(d) fish plate
Ans:- B
12. The bottom width of foot in a flat footed rail is:
(a) 78.6 mm
(b) 136.5 mm
(c) 66.7 mm
(d) 70 mm
Ans:- B
13. The rectangular pits in which wheels of the locomotives are taken out for repairs, are known as:
(a) Track pits
(b) Inspection pits
(c) Drop pits
(d) Siding pits
Ans:- C
14. The wheels are coned to prevent from rubbing the inside face of the rail head and to prevent lateral movement of the axle with its wheels. The slope of cone is:
(a) 1 in 5
(b) 1 in 20
(c) 1 in 10
(d) 1 in 15
Ans:- B
15. Gauge is the distance measured in place of the between which faces of two parallel rails in a track.
(a) inner faces
(b) centre line of one rail to inner face of other rail
(c) centre lines
(d) outer faces
Ans:- A
16. Most significant which imposes limitations in raising the high speeds is:
(a) adhesion of wheels
(b) resistance due to oscillations
(c) flange resistance
(d) air or wind resistance
Ans:- A
17. The rails are welded by:
(a) Thermit welding
(b) Gas welding
(c) Arc welding
(d) MIG welding
Ans:- A
18. Steel sleepers are ….. shaped in section.
(a) oval
(b) rectangular
(c) trough
(d) semi-spherical
Ans:- C
19. In India generally the sleeper density of sleepers per rail length used is:
(a) 18
(b) 30
(c) 12
(d) 24
Ans:- A
20. The extra rails provided over bridge to prevent damage and danger in case of derailment on the bridge are known as:
(a) Stock rails
(b) Guard rails
(c) Check rails
(d) Wing rails
Ans:- B
21. The phenomenon of misalignment of rails due to temperature change is known as:
(a) cropping
(b) creeping
(c) bulging
(d) buckling
Ans:- D
22. Creep is the ….. movement of rails.
(a) longitudinal
(b) diagonal
(c) horizontal
(d) vertical
Ans:- A
23. Ballast best suited to steel sleepers is:
(a) sand
(b) Gravel
(c) Quartzite
(d) All the above
Ans:- C
24. The section of a rail is decided on the basis of:
(a) Type of rails
(b) Spacing of the sleepers
(c) Speed of trains
(d) All of the above
Ans:- D
25. While preparing sub-grade of a railway line, the grubbing operation means:
(a) checking of subgrade
(b) filling or cutting of earth work in railway subgrade
(c) compaction and consolidation of earth work
(d) removal and disposal of stumps and roots trees
Ans:- D
26. The sinuous path taken by an engine as against the alignment of the track is known as:
(a) Rolling motion
(b) Nosing motion
(c) Lurching motion
(d) Vibration
Ans:- B
27. The mechanical device which transfer chemical energy of fuel into mechanical energy in the form of motion is called:
(a) rolling stock
(b) railway
(c) wagon
(d) locomotive
Ans:- D
28. Integrated coach factory is located in:
(a) Chennai
(b) Bangalore
(c) Jamshedpur
(d) Mumbai
Ans:- A
29. C.T.C. stands for:
(a) Critical Track Control
(b) Critical Traffic Channeliser
(c) Centralised Traffic Control
(d) None of these
Ans:- C
30. To reduce the intensity of pressure particularly on soft variety of sleepers, a rectangular plate is introduced between the rails and the sleepers. This is known as:
(a) Fish plate
(b) Chair
(c) Saddle plate
(d) Bearing plate
Ans:- D
31. Generally the rail sections used in India is:
(a) flat footed
(b) double headed
(c) bull headed
(d) all above
Ans:- A
32. The arrangement consisting of three tracks used for changing the direction of engine is called:
(a) three ladder track
(b) turn table
(c) three throw switch
(d) triangle
Ans:- B
33. The length of a wooden sleeper for broad gauge track is:
(a) 1.83 m
(b) 1.52 m
(c) 2.74 m
(d) 1.676 m
Ans:- C
34. The technical officer of the rank of sectional officer in the maintenance organisation of Indian Railways is called:
(a) Permanent Way Inspector
(b) Gangmate
(c) Assistant Permanent Way Inspector
(d) None of these are correct
Ans:- C
35. The depth of ballast section under sleeper for broad gauge track as per Indian standard should be:
(a) 250 to 300 mm
(b) 200 to 250 mm
(c) 150 to 200 mm
(d) 150 mm
Ans:- B
36. The completed and finished railway line on which wheeled vehicles are drawn by locomotive is known as:
(a) steel way
(b) rails
(c) railway
(d) permanent way
Ans:- D
37. The horse power to weight ratio steam engine is generally of the order of:
(a) 10-15 kg/HP
(b) 60-80 kg/HP
(c) 20-30 kg/HP
(d) 100-150 kg/HP
Ans:- B
38. The cause of formation of kinks in a rail is:
(a) Loose packing at joints
(b) Defect in gauge and alignment
(c) Defect in cross level joints
(d) Any of the above
Ans:- D
39. The horizontal distance from the material depot to the rail head is called:
(a) lift
(b) site distance
(c) rail-head
(d) lead
Ans:- D
40. On curves, to counteract the effect of centrifugal force, the level of outer rail is raised above the inner rail by a certain amount. This is called:
(a) Track gradient
(b) Track slope
(c) Super elevation
(d) Horizontal gradient
Ans:- C
41. The measure of stiffness of track required to produce a unit depression in the track is known as:
(a) Tractive force
(b) Load capacity
(c) Gauge
(d) Track modulus
Ans:- D
42. The head of a gang in maintenance organisation of railway is called:
(a) P.W.I
(b) Keyman
(c) Ganger
(d) A.P.W.I
Ans:- C
43. The fixed rail in a railway track against which the tongue rail fits s known as:
(a) wing rail
(b) stock rail
(c) lead rail
(d) point rail
Ans:- B
44. The standard length of rail for Broad Gauge track in India is:
(a) 19.2 m
(b) 25.6 m
(c) 11.8 m
(d) 12.8 m
Ans:- D
45. The thickness of fish plate generally used in Indian Railway is:
(a) 16 mm
(b) 10 mm
(c) 25 mm
(d) 20 mm
Ans:- D
46. Thermal efficiency of a diesel engine may be expected to be in the range of:
(a) 50-65%
(b) 25-35%
(c) 15-20%
(d) 10-15%
Ans:- B
47. Wear on top or head of rail occurs due to:
(a) Abrasion of rolling wheels
(b) Heavy axle load
(c) Constant brake application
(d) Any or all of the above
Ans:- D
48. Any movement of the locomotive in different planes, e.g., vertical, longitudinal, transversal etc., is known as:
(a) Oscillating motion
(b) Lurching motion
(c) Shutting motion
(d) Vibration
Ans:- A
49. In rainy season the dust in the ballast becomes mud and comes up by suction from below the rail joint. Such joint is called:
(a) Wet joint
(b) Water joint
(c) Pumping joint
(d) Blowing joint
Ans:- C
50. Accidents can be avoided by adopting:
(a) interlocking
(b) C.T.C. system
(c) pilot guard system
(d) A.T.C. system
Ans:- A
51. When was the first underground railway (Metro Railway) started?
(a) 1982
(b) 1989
(c) 1984
(d) 1992
Ans: – C
52. Shatabdi Express train was started in
(a) 1984
(b) 1988
(c) 1990
(d) 1985
Ans: – B
53. At which of the following places Diesel Component Works is established?
(a) Jamshedpur
(b) Patiala
(c) Perambur
(d) Varanasi
Ans: – B
54. Which Zone is the largest in Indian Railways?
(a) Central Railway
(b) Northern Railway
(c) Eastern Railway
(d) Western Railway
Ans: – C
55. The railway station situated in the extreme south is
(a) Chennai
(b) Cochin
(c) Kanyakumari
(d) Trivandrum
Ans: – C
56. A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called
(a) Dock platform
(b) Passenger platform
(c) Island platform
(d) Goods platform
Ans: – C
57. When was the nationalization of Indian Railways done?
(a) 1952
(b) 1950
(c) 1951
(d) 1954
Ans: – B
58. In which year Research, Design and Standard organization was established?
(a) 1954
(b) 1957
(c) 1959
(d) 1967
Ans: – B
59. Railway Staff College is situated at
(a) Bangalore
(b) Secundrabad
(c) Chennai
(d) Vadodara
Ans: – D
60. Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?
(a) Lucknow
(b) Bangalore
(c) Pune
(d) New Delhi
Ans:- A
61. Which is the following pairs of regional Railways and their headquarters not true?
(a) South-Central Railway – Secunderabad
(b) Central railway – Bhopal
(c) South Railway – Chennai
(d) North Railway – New Delhi
Ans:- B
62. Between which of the destinations the first Indian train was started?
(a) from Calcutta to Delhi
(b) From Mumbai to Thane
(c) From Mumbai to Surat
(d) From Mumbai to Madras
Ans:- B
63. When was the first train in Indian started?
(a) 1851
(b) 1852
(c) 1853
(d) 1854
Ans:- C
64. In which Governor-General’s reign railway lines in India was established?
(a) Lord William Bentick
(b) Lord Cornwallis
(c) Lord Kenning
(d) Lord Dalhousie
Ans:- D
65. A station where the rail lines end, is called
(a) junction station
(b) way-side-station
(c) block station
(d) terminal station
Ans:- D
66. How much distance was traveled by first train of India?
(a) 33 km
(b) 36 km
(c) 34 km
(d) 46 km
Ans:- C
67. What is the position of the Indian Railway in the world according to the length of rail lines?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Ans:- D
68. What is the length of North-Eastern Frontier Railway (NEFR)?
(a) 4300 Km
(b) 3700 Km
(c) 4290 km
(d) 5298 km
Ans:- B
69. The headquarters of North-Eastern railway is situated at
(a) Mumbai (V.T)
(b) Guwahati
(c) Gorakhpur
(d) New Delhi
Ans:- C
70. When was the North-Eastern frontier Railway (NEFR) established?
(a) 15th Jan, 1958
(b) 15th Jan, 1955
(c) 2nd Jan, 1956
(d) 14th April, 1952
Ans:- A
71. The headquarters of North -Eastern Frontier Railway (NEFR) is
(a) Calcutta
(b) Maligaon (Guwahati)
(c) Chennai
(d) Gorakhpur
Ans:- B
72. In which of the following cities, the first sub-way train was started?
(a) Mumbai
(b) Delhi
(c) Calcutta
(d) Chennai
Ans:- C
73. General Manger is responsible for
(a) Railway Board
(b) Railway Ministry
(c) Both railway Board and Railway Ministry
(d) None of these
Ans:- A
74. The headquarters of South-Central Railways is situated at
(a) Mumbai (V.T)
(b) Chennai
(c) Secundrabad
(d) Mumbai (Central)
Ans:- C
75. The headquarters of Northern Railway is at
(a) New Delhi
(b) Guwahati
(c) Gorakhpur
(d) Mumbai (V.T)
Ans:- A
76. The headquarters of South Railways is situated at
(a) Calcutta
(b) Chennai
(c) Delhi
(d) Mumbai
Ans:- B
77. In which institution the training of electric work is being given?
(a) Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering
(b) Indian Railways Institute of Electrical Engineering
(c) Railway Staff College
(d) Indian Railways Institute of Civil Engineering
Ans:- B
78. Who invented the railway engine?
(a) Charles Babbage
(b) Isaac Newton
(c) James Watt
(d) George Stephenson
Ans:- D
79. Where is the Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering Institution situated?
(a) Nasik
(b) Baroda
(c) Jamalpur
(d) Pune
Ans:- C
80. Metro Railway is functioning in which of the following Indian States?
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) West Bengal
(d) Tamil Nadu
Ans:- C
81. The zone with the minimum length is
(a) North-Eastern Railway
(b) North-Eastern Frontier Railway
(c) South-East Railway
(d) South-Central Railway
Ans:- B
82. Where is the Indian Railways Institute of Civil Engineering Institute situated?
(a) Pune
(b) Chennai
(c) Nasik
(d) Sikandrabad
Ans:- A
83. How many training institutions of Railways are in India?
(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Six
Ans:- C
84. What is the position of the Indian Railway under the zonal system?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Forth
Ans:- B
85. Which of the gauges is used in the hilly areas?
(a) Broad gauge
(b) Meter gauge
(c) Narrow gauge
(d) Special gauge
Ans:- C
86. Where is the extreme north of India a railway station?
(a) Jammutavi
(b) Amritsar
(c) Pathancoat
(d) Guwahat
Ans:- A
87. How many institutions do give suggestions for railways technology?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Ans:- B
88. Diesel Locomotive Works is situated at
(a) Perambur
(b) Varanasi
(c) Kapurthala
(d) Bangalore
Ans:- B
89. The manufacturing of steam engine in Chittranjan Locomotive Works was stopped in
(a) 1974
(b) 1961
(c) 1971
(d) 1973
Ans:- C
90. The passenger bogies of the Indian Railways are manufactured at which of the following places?
(a) Kapurthala
(b) Chittranjan
(c) Perambur
(d) Bangalore
Ans:- C
91. Indian Railways which is the largest of the Public Sector Enterprises, is divided into how many regions?
(a) 7
(b) 9
(c) 8
(d) 10
Ans:- B
92. Besides Mahrashtra, Karnataka and Goa, which of the following is the fourth State for Konakan Railway Project?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Gujarat
(d) Andhra Pradesh
Ans:- A
93. Palace On Wheels train was inaugurated in
(a) 1988
(b) 1972
(c) 1982
(d) 1965
Ans:- C
94. When was the Central Railway established?
(a) 5th Nov 1951
(b) 14th Nov 1951
(c) 14th April 1951
(d) 16th August, 1951
Ans:- A
95. Rajasthan is under which of the following railway zones?
(a) Northern region
(b) Western region
(c) North-Western region
(d) Central Region
Ans:- B
96. The largest national enterprise of India is
(a) Indian Railway
(b) Indian Shipyard
(c) Airways
(d) None of these
Ans:- A
97. The first locomotive which was manufactured in Chittranjan on
(a) November 1950
(b) October 1950
(c) September 1949
(d) October 1954
Ans:- A
98. Where is the wheel and axle plant of Indian Railways situated?
(a) Chittranjan
(b) Kapurthala
(c) Bangalore
(d) Perambur
Ans:- C
99. When was the Jammu City appeared on the map of Indian Railway?
(a) 1965
(b) 1963
(c) 1967
(d) 1965
Ans:- D
100. Where is the headquarters of Central Railway situated?
(a) Mumbai (V.T)
(b) Mumbai (Church Gate)
(c) Gwalior
(d) Gorakhpur
Ans:- A

2 comments:

Thanks for your comment

-------------------
அனைத்து பதிவுகளையும் உங்கள் emailல் பெற

Enter your email address:

After registration, We will send an activation link to your "Inbox". Click on the link to complete registration process.

இன்று வரை பதிவு செய்தவர்கள்

Google+ Followers